Äppelpaj med lingon och pecannötter

Äppelpaj med pecannötter, lingon och violgrädde

Nu är det dags för nästa höstiga frukt att skördas och vad kan vara bättre än det härliga svenska äpplet? Världens godaste maträtt är ju äppelpaj. ”Maträtt” säger du med ett frågetecken-och-utropstecken. ”Ja” säger jag med tre utropstecken. Jag kan lätt byta ut vilken middag som helst mot en vällagad äppelpaj. Denna gång blir det en lite roligare variant av den traditionella äppelpajen. Jag använder muscavadosocker för att få fram en knäckigare smak på pajdegen, pecannötter för konsistens och smakens skull samt violessens i grädden för en smakmässig överraskning. Grädde i sig är ju inte så gott, smaksatt grädde är däremot fasansfullt gott!

Äpplen

Äppelpaj med pecannötter och violgrädde

Äppelpaj med lingon och pecannötter

 • 1 kg äpplen
 • 1 dl lingon
 • 100 gram margarin
 • 1,5 dl muscavodosocker
 • 3 dl vetemjöl
 • 0,5 dl havregryn
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 dl grovt hackade pecannötter
 • (eventuellt 0,5 dl strösocker)

Sätt ugnen på 200 grader. Jag föredrar att skala äpplena men gillar du skalet så struntar du såklart i att skala dem. Kärna ur och skiva äpplena., lägg dem sedan i en ugnsfast form. Är äpplena syrliga så kan du tillsätta lite socker. Sprid ut lingonen. Pudra gärna över ett fint lager av kanel eller kardemumma, eller varför inte både och?

Hacka pecannötterna grovt. Blanda i dem tillsammans med mjöl, muscavadosocker, bakpulver, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Smält margarinet och häll sedan över i bunken. Blanda ingredienserna tills du får en smulig pajdeg. Är den för kletig så tillsätter du bara lite mer mjöl.

Fördela smuldegen jämt över äpplena och grädda i ugnen 35-40 minuter tills pajen fått fin färg.

Violgrädde

 • 1 pkt valfri vispbar soja- eller havregrädde
 • 1 tsk florsocker
 • 0,5 tsk violessens
 • Ev. 1 tsk blåbärssylt för färgens skull

Vispa grädden och tillsätt sedan 0,5 tsk violessens (eller så mycket/lite du själv föredrar). Självklart kan du byta ut essensen mot annan essens eller smaksätta enkelt med rivet limeskal och saften från en halv limefrukt.

Servera pajen ljummen med en rejäl klick grädde. Ät tills matkoman slår till.

Categories: Bakverk

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *