påsk

”Silla går te”

På rinnande tjörbu (dialekt på Tjörn, Bohuslän) har jag lärt känna sillen och hur den bör läggas in och ätas under min barndoms somrar i den underbara bohusskärgården. Kanske har även du sett Galenskaparna & Aftershave på tv under din barndom sjunga om sillen? Klicka här för att åter höra ”Sillen”. Så när jag nu står där i Malmököket och säger ”jag ska göra vegansk sill” är det något nostalgiskt som dyker upp inför min inre syn. Till saken hör att jag inte ens är överförtjust i sill. Det är slemmigt, smakar ibland starkt av ättika, men likt förbannat är det tråkigt att duka upp till jul-, påsk-, midsommarbord utan sillen. Så sill blev det!

Valet av sillsubstitut föll på auberginen. Den blir, efter ca 5 min förvällning i salt vatten, perfekt i konsistensen, lagom slemmig så att säga. Mitt tips är att skära ganska tjocka skivor, tänk på att auberginen minskar i storlek när den förvälls, och du vill se till att det finns fina ”sillfilér” att fiska upp och inte bara mojs bestående av senap, olja och socker.

Fiskarne (fiskarna med dagens böjning) måtte vända sig i graven. Göra vegansk sill. Men visst är vi alla i behov av sillen, till jul, till påsk, till midsommar. Det svenska storhelgsmatbordet i ett nötskal, vilket vi inte ska avhandla i dagens inlägg, nästa gång, då ska vi diskutera svensk helgmat i form av sill, köttbullar, skinka, must etc. Visste ni förresten att det till och med finns påskvört i år?

Sill

Så till årets påskbord blev det tre sorters sill, senaps-, skärgårds- och currysill med äpple. Jag använde Goodstores recept för senaps- och skärgårdssillen. Currysillen var mammas förslag, och ett passande recept fann jag hos Receptbanken, som jag modifierade genom och tärna ett halvt Jona Gold-äpple och blanda i.

Glad påsk!

Categories: Mat, Påsk

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *