Gott med nybakade frallor

Kalljästa aprikosfrallor

Vad är godare än nybakade frallor på morgonkvisten nu när vädret tillåter härliga frukostar utomhus? Sätt en deg innan du går och lägger dig och baka av dem när du vaknar på morgonen. Vardagslyx på enklaste möjliga sätt med råvaror som går att få tag på din vanliga matvarubutik. Inga konstigheter!

  • 5 dl kallt vatten
  • 6 gram jäst (tänk storleken av 2 st kikärtor)
  • 750 gram vetemjöl special (12,5 dl)
  • 15 gram salt (1 msk)
  • 10 st torkade osvavlade aprikoser

I en bunke rör du ut jästen i vatten. Hacka aprikoserna i mindre bitar, jag föredrar att dela dem i fyra bitar för jag tycker att det ska smaka aprikos när man tar en tugga av brödet, lägg dem vätskan. Häll i mjöl och salt och rör sedan ihop degen bara precis så att den går ihop sig. Låt sedan degen vila en timme under duk eller plastfolie.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda i 10 minuter. Jag försöker knåda en avlång limpform som jag sedan drar i och viker över sig själv. När du drar i degen hjälper det till att utveckla glutentrådar och slutresultatet blir då ett segt bröd med en seg skorpa. Efter ca 5 minuter kommer degen att anta en nästan gummiartig konsistens, efter ytterligare 5 minuter har du en riktigt fin och spänstig deg. Häll lite mjöl på bakbordet och lägg degen där, vik in kanterna mot mitten av degen för att skapa en spänning i brödet. Vänd degen så att skarven ligger nedåt och lägg på en väl mjölad kökshandduk. Vik över handdukens kanter och lägg hela degen i en bunke. Plasta in bunken och ställ i kyl över natten.

På morgonen sätter du ugnen på 230-240 grader. Ta fram degen och låt den stå framme i rumstemperatur i ca 30 minuter medan ugnen blir varm. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. För att få fina spänstiga bullar så ”klipper” jag ut bullar ur degen med tumme och pekfinger. När du håller pekfinger mot tumme så får du en rund cirkel. Tänk att du tar tag i degen så att du får en degboll som kommer ut ur hålet, gör sedan hålet mindre tills dess att du kan knipsa av degen alternativt snurra av den. Lägg bullen på plåten med skarven nedåt. Det går såklart bra med andra sätt att forma bullar på men detta sätt passar mig väldigt bra då en bevarar både spänst och luft i bullen. En fin dag kommer det en bakfilm där jag visar exakt hur detta moment går till.

Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min eller tills dess att bullarna får fin färg. Låt svalna 20 min innan du äter dem.

Categories: Bröd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *