Som fiskkakor, fast bättre!

Thailändska fuskbiffar med stekt vildris

Thailändarna är bra på många saker men mest utmärkande för oss svenskar bör vara maten. Det går fyra thairestauranger per person i Malmö, på ett ungefär. Runt Möllevången fullkomligt kryllar det av diverse thairestauranger. Den ena utger sig för att vara mer äkta än den andra. Faktum är att väldigt få hak lever upp till den kvalitet och fräschör som du får på plats i Thailand. I Malmö kan jag säga max två restauranger som är någorlunda bra.

Hur som helst så var de heta thailändska fiskbiffarna en favoriträtt som barn. På äldre dagar har jag suktat efter dessa i vegotappning och fick otroligt nog min dos i Thailand där jag hittade veganska fiskkakor på inte mindre än två olika ställen, utan att ens ha bemödat mig att leta. Epic win liksom. På hemmaplan är det dock inte lika enkelt att få tag på dessa alster, så ett tappert försök i det nya köket vart lösningen på detta suktande. Jag ger dig, ”Thailändska fuskbiffar”!

Thailändska fuskbiffar med stekt vildris

 • 500 gram fast tofu
 • 1/2 stjälk citrongräs
 • 3 limeblad
 • 1 dl hackad koriander
 • 1-2 röda chili (de små starka jävlarna)
 • 2 tsk buljong (i pulverform) eller 1 tsk salt
 • 1 msk vetemjöl
 • 1 saften från en halv lime
 • En skvätt vatten alt. sojagrädde
 • 1,5 dl vildris
 • 3 dl vatten
 • 1 dl gröna ärter
 • 8 cm purjolök
 • 1 msk gul thailändsk currypasta
 • 1 hackad vitlöksklyfta

Sätt igång och koka riset enligt anvisningar. I en bunke pressar du sönder tofun med dina händer tills dess att du får en fingrynig tofufärs.

Skala av det första lagret av citrongrässtjälken och hacka den sedan riktigt fint. Hacka ner limebladen lika fint och skär eventuellt bort den mittersta stjälken i bladet, den är träig och inte alls god. Koriandern hackar du ned likaså, inte nödvändigtvis i mikroskopiska bitar, personligen föredrar jag koriander någonstans mellan grovt och fint hackat. Blanda ner citrongräs, limeblad och koriander i din tofufärs. Hacka ner chilin och häll i den tillsammans med pulverbuljongen/saltet, vetemjöl och limesaft.

Blanda ordentligt och smaka av med eventuellt mer salt eller chili om du vill ha det hett om öronen. Testa nu om du kan forma biffar av tofun. Ta en sked i din hand och pressa försiktigt och forma med händerna tills den känns rund och kompakt. Faller den isär så tillsätter du en skvätt vatten och 1 msk mjöl till.

Stek biffarna i en het panna med neutral olja. Låt biffarna ligga i pannan ett tag innan du vänder dem, de ska få en skorpa som håller samman biffen innan du pillar på dem. Testa och vänd på en av dem så ser du om ytan motsvarar den på bilden nedan. Stek biffarna på båda sidorna och låt rinna av på hushållspapper.

Nu bör riset vara klart dessutom . Ta av från spisen och låt ånga av lite. I en stekpanna fräser du den gula curryn i olja, därefter häller du i purjolöken som du hackat i fina halvmånar ca 3 mm tjocka skivor och vitlöken som du hackat fint. Stek löken ett par 2-3 minuter tills den mjuknar och tillsätt sedan både ris och gröna ärter. Stek ytterligare 2-3 minuter på hög värme. Vill du lyxa till det så smular du över lite tofu över riset istället för ägget som traditionellt sätt används vid stekta risrätter.

Lägg upp ris och biffar på en tallrik och servera med hackad koriander och en citronklyfta. Enkelt och supergott, billigt dessutom.

Categories: Mat

11 comments

 • Uffe

  Så, vilka thairestauranger i Malmö är accepterade av dig då?

  Krua Thai går fetbort och Green Mango är tröttsamt amatörmässigt.

  • Johan Lundgren

   Srinin vid Kronprinsen var bra senast jag var där och Green Mango håller ibland måttet. Men som sagt, inga fantastiskt bra restauranger i Malmö. Dessa två är ok.

 • Lina

  Åh! Var sugen på ”panerad fisk”, potatismos, gröna ärtor och remoldsås igår. Det här låter ju ännu bättre. Koriander är bäst!

  • Johan Lundgren

   Sååå gott det var. Kan verkligen rekommendera denna rätt. Du kan även försvenska den något genom att byta ut de asiatiska kryddorna i biffarna mot citronpeppar och hackad färsk dill. Servera med kokt nypotatis och dillsås. Slorp!

 • anni

  för det första: måste prova detta recept!
  för det andra: vilka är de två bra thairestaurangerna i malmeee?
  för det tredje: älskar sista bilden!

 • Wall-e

  Biffarna du gjort ser riktigt fina ut! Blev supertaggad på att göra egna när jag såg ditt recept. Sambon tycker inte om stark mat och hade dessutom velat ha mynta i middagen, så när jag ändå hade ett stort knippe från Möllan, valde jag att modifiera kryddningen av biffarna.

  För att göra av med en del av myntan jag köpt, hackade jag i ungefär 1 dl mynta (till 500g tofu), tillsatte 4 skvättar (skvätt, skvätt, hmm skvätt, skvätt) koncentrerad citron, rev i 3 små vitlöksklyftor och saltade. Följde ditt recept med mängden vetemjöl och vatten och resultatet blev biffar som smakade väldigt somrigt och fiskigt. Kan tillägga att jag hade tagit med dem till havet och satt och åt dem samtidigt som jag kände havsluften, så fisksmaken framträdde väldigt bra. Rent utseendemässigt har jag aldrig fått så fina biffar och jag har inte heller lyckats få till så bra konsistens. :)

  Jag har funderat väldigt mycket fram och tillbaka på vad det var som gjorde att biffarna smakade fisk. Har du koll på om den smaken kommer fram när en smular sönder tofun? För i fast format har jag aldrig fått det till att smaka fisk.

  • Johan Lundgren

   Åh vilken härlig variant du gjorde, låter hur smaskigt som helst! Tycker också att det smakar fiskigt som smulad, tänk dig då smeten smaksatt med citronpeppar och dill, panerad i ströbröd och sedan stekt i margarin. Nypotatis till det. Mumma! Riktigt kul att dina biffar blev bra, det glädjer mig väldigt mycket. Ha det fint // Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *