Frökavring


Ett av det godaste bröden jag bakat den senaste tiden är denna modifierade version av kavring. En grövre variant med bra tuggmotstånd, mustighet och sötma samtidigt som den är helt sockerfri. Eller nja, ”sockerfri” är snarare en definitionsfråga. Mer noggrant uttryckt så är den fri från raffinerat socker eller snarare sirap som ingår i originalreceptet. Här använder jag mig istället av dadelsirap som sötningsmedel. Resultatet, makalöst mjukt med en sötma som inte tar över brödet. Svårighetsgrad på detta bröd är på nybörjarnivå. Så länge du har en levande surdegskultur så kan vem som helst göra detta bröd. Låt mig visa hur! (Modifikation/förbättring av Rosendal Trägårds kavringrecept i BAKA 2/2012).

Frökavring

Kväll dag 1, blötläggning

  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 1/2 dl hela vetekorn
  • 1 dl vetekross
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl linfrön
  • 1 1/2 msk rågsurdeg.

Blanda alla ingredienser och låt stå över natten.

Morgon dag 2

  • Den numera bubbliga smeten från gårdagen
  • 1 dl vatten
  • 5 1/2 dl vetemjöl special
  • 2 1/2 dl rågmjöl
  • 1 msk salt
  • 1 dl dadelsirap
  • 25 gram jäst

Tillsätt vatten, smula ner jästen i smeten och rör ut den så gott det går. Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg, du behöver inte knåda denna deg utan det räcker med att den nätt och jämt går ihop sig. Degen kommer att vara ganska kletig när du är klar med den. Olja in två limpformar. Häll ut hälften av degen på mjölat bakbord, forma lite enkelt till en limpa och lägg därefter ner limpan i formen. Upprepa med resten av degen. Låt jäsa i 2 timmar och grädda sedan i ugn i 45 minuter på ca 225 grader. Ta ut ur ugn och häll ut limporna ur formarna. Låt svalna på galler. There you go, proffsbrödet är serverat!

This entry was posted in Bröd and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Frökavring

  1. åååh alltså nästa gång jag är i malmö kan inte vi byta bak då (if you know what I mean)??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>