Blåmesen är sugen

Krämig potatissallad

Det finns ungefär lika många sätt att koka nypotatis på som det finns potatissorter. Somliga insisterar på att de ska kokas upp i en gryta med kallt vatten och att värmen ska stängas av när det börjat koka för att låta potatisen långsamt mjukna, andra kokar tills de är mjuka. Alla sätt är bra sätt, bara du själv trivs med det och är nöjd med resultatet.

Är det något jag förknippar med sommaren så är det potatissallad i olika former. Vare sig det är den lätta franska varianten eller den svenska krämiga motsvarigheten så är den ett givet inslag flera gånger om under sommaren. Nedanstående recept kombinerar den franska varianten med vår svenska, kapris och senap i symbios med majonäs och yogurt samt dillen och gräslökens fräschör. Det kan nästan inte bli bättre!

  • 1 kg nypotatis
  • 3 dl sojayogurt
  • 2 msk äggfri majonäs
  • 1 msk senap
  • 1 dl fint hackad dill
  • 1/2 dl hackad gräslök eller salladslök
  • 3 msk kapris
  • Finrivet skal från en citron
  • Salt och peppar

Koka potatisen och låt svalna. Klyfta potaisen. I en bunke blandar du sojayogurt, majonäs och senap. Häll i kapris, dill och gräslök samt skalet från en citron. Vänd försiktigt ned potatisen. Smaka av med salt och peppar. Smakar som bäst om den får stå och dra i kylen några timmar. Ta fram 30 min innan servering så att den inte är helt kylskåpskall.

Categories: Mat

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *