Älskar frukost!

”Över natten-gröt” med chiafrön

Finns det något jag är extra förtjust i när det handlar om mat så är det frukost. Jag kan utan problem äta ”frukost” till samtliga av dagens måltider. Frukosten direkt efter frukost, den så kallade ”2nd breakfast” ligger mig varmt om hjärtat. På senare tid har jag snöat in på gröt i olika former: allt från den traditionella havregrynsgröten, till den mer barnvänliga mannagrynsgröten och sedan över till den grövre bovetegröten. Fördelen med gröt är, som jag ser det, att gröten dels håller magen i trim, den kan pimpas med diverse fröer, nötter och frukt/bär och är enkel att tillaga samt förhållandevis billig.

Det finns ungefär lika många olika recept och varianter på gröt som det finns hipsters på Söder. Frälsningsarmén släppte till och med en grötbok för att par år sedan, bara en sån sak! Här kommer i alla fall ett recept på en rå havregröt som blandas på kvällen, sväller i kylen över natten och äts på morgonen.

 • 3 dl havregryn
 • 2 msk chiafrön
 • 1/t tsk kanel
 • 2,5 dl växtmjölk
 • 1 dl sojayoghurt

(Recept för två portioner)

Blanda alla ingredienser i en skål, plasta in skålen och låt stå i kylen över natten. På morgonen kan du späda ut gröten till önskad konsistens med lite växtmjölk. Servera med färska bär och frukter.

Categories: Frukt, Raw food

12 comments

 • Sjögren

  Vet du, jag har ett problem. Jag skulle gärna äta gröt till frukost, men, trots att så många påstår att man står sig så bra på gröt, så blir jag ALLTID hungrig igen efter 1 timme. Har du något tips på gröt som man står sig på, ett bra tag, på RIKTIGT? Och som är god? Och snabb/enkel. Jag är van vid havregrynsgröt.

  Tacksam för svar!

  Vänligen,
  Sjögren, Elin

  • Johan Lundgren

   Kära Elin Sjögren!

   Tack för din kommentar.

   Baserat på de uppgifter du lämnat vill jag rekommendera gröten som du nyss kommenterat på. På denna stod jag mig mätt från kl 07.00 till kl 12.00.

   Vänligen,
   Johan Lundgren

   • Sjögren

    Nämen, dra mig baklänges. Ska det inte vara något salt i? Smakar den då något? Eller är det en söt gröt? Jag vill för övrigt passa på att tacka för ditt svar. Mycket hjälpsamt. Samt passa på att säga att jag tycker att risgrynsgröt är räligt. Vad tycker du/ni i denna fråga? Ris à la Malta är OK.

    • Johan Lundgren

     Nä det är inget salt i och den blir faktiskt lite söt i smaken. Kanelen är smaksättning. Sen kan du ju alltid dränka gröten i sylt om du vill. Risgrynsgröt är inte räligt, du kan va rälig!

     • Sjögren

      Amen, det var bara ett litet inlägg i grötdebatten. Jag tycker inte att du är rälig bara för att du gillar rälig gröt (risgrynsgröt vill säga, tycker ej att nattgröten låter rälig).

      Nu får du faktiskt ta och lugna ner dig Johan Lundgren.

    • elyn

     Kära Sjögren!
     Jag gillar inte heller risgrynsgröt. Jag tycker att det bara är hmm.. puffigt. Fylligt utan att bli mätt. Nä. Jag gillar havregrynsgröt.
     Jag förstår ditt problem med att bli hungrig efter en timme. När jag bodde i Halmstad var min ultimata frukost: havregrynsgröt med en halv banan (eller en eko-banan) och kanel, två knäckebrödsmackor med smör och ost, ett glas vatten. Inget socker. Glöm inte saltet. Mackorna gjorde en mätt direkt och gröten höll en mätt till 13.00, då jag hade lunchpaus.

     Lycka till!

     P.S. Pic or it didn’t happened! På din frulle idag/imorn alltså.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *