IMG_9077

Somrig potatissallad med ruccolapesto

Sommarmat är för mig mängder av sallader, nypotatis och såklart de grillade tillbehören. Den klassiska svenska potatissalladen med mängder av grädde och majonnäs har dock aldrig varit någon av mina favoriter. Jag är alltid den som uppskattar de ”lättare” salladerna, gärna den franska varianten med en ljuvlig senapsbaserad vinägrett, eller varför inte en pestobaserad variant? Bilden ovan visar i alla fall en makalös sallad som kom att innebära något av startskottet för sommaren här nere i Malmö. Med innehåll som ugnsrostad cheriepotatis, marinerad tofu, osvavlade torkade aprikoser och inte minst en hemlagad ruccolapesto så är detta ett givet trumfkort på middagsbordet eller på utflyktsfilten. Gör den gärna dagen innan du ska äta den och lägg till den färska ruccolan precis innan du ska äta.

 • 1 kg valfri fast potatis (jag valde den rödskaliga cheriepotatisen)
 • 10 st torkade osvavlade aprikoser
 • 1 paket körsbärstomater
 • 8 cm purjolök
 • 1/2 dl pumpafrön
 • 500 gram tofu
 • Citronsaft
 • En stor näve ruccola
 • En inte lika stor näve solrosfrön
 • 1/2 dl olivolja
 • 1 vitlöksklyfta
 • Salt och peppar

Gör en väldigt enkel och syrlig marinad på saften av en halv citron, salt och peppar. Gärna lite hackad färsk dill om du vill göra smaken på denna sallad ännu ett snäpp somrigare. Skär tofun i 1×1 cm stora bitar och häll sedan över marinaden. Låt tofun stå och dra tills du kommer till sista momentet i detta recept.

Lägg potatisen på en plåt och häll över lite olivolja, se till att jobba med händerna, potatisarna ska ha olja runt hela sin kropp. Grilla i ugn på 250 grader tills klara, tar ca 40 min. Känn med en baksticka eller tandpetare så att du är helt säker på att de är klara. Ta ut ur ugn och låt svalna.

Kör ruccoloa, solrosfrön, olivolja, vitlök i en mixer. Lägg till mer olja om du vill ha en rinnigare pesto, mer solrosfrön om du vill ha den fastare. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Dags att sätta ihop salladen. Om det är små potatisar så delar du dem i två bitar (för större potatisar så delar du dem fler gånger såklart). Blanda ner dem försiktigt i en bunke tillsammans med peston. Halvera körbärstomaterna, hacka ner aprikoserna och purjolöken. På ett fat häller du först över potatisen som nu fått gotta sig med peston ett tag. Sprid därefter ut körbärstomater, aprikoser, purjolök och tofu över potatisen. Lägg på lite färsk ruccola och strössla över pumpafröna. Klart! Ät tillsammans med en bit bröd eller använd som sidorätt till sommarens alla grillfester. När nektarinerna börjar komma så ersätter du de torkade aprikoserna med färska, mogna och sockersöta nektariner.

Categories: Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *