Fläder i pannkaksmet? Javisst!

Surdegspannkakor med flädersmak och hallongrädde

Av alla ätbara blommor så är nog flädern min absoluta favorit. Även om fläderblomsäsongen lider mot sitt slut så går det att hitta träd med stora, vackra blomklasar vars doft inte går att beskriva ens med alla världens superlativ. Smaken, herre jösses, finns det något godare än fläder egentligen? Har svårt att tro det nämligen. När det står ”fläder” på en produkt, då dras jag dit likt getingar till jordgubbs- och hallonsaft en varm sensommardag.


Bland min barndoms vackraste stunder finns de utflykter jag och min familj gjorde till snåriga skogar och buskage, enbart med fläderblommans vackra anlete hägrande framför oss. Fläder i massor skulle det plockas. Och som vi plockade. Flera hinkar fulla. Tillräckligt för att hålla familjen Lundgrens fläderberoende stillat till nästa års flädersäsong. Och som vi nös i bilen, har aldrig sett maken till pollenmoln som när en skakar en stor fläderklase. Men allt gick såklart inte åt till att göra saft på. De ädlaste och finaste klasarna valdes varsamt ut för säsongens slutgiltiga belöning – fläderpannkakan!

Det är säkert 10 år sedan jag senast åt en fläderpannkaka. När Anna på bloggen Vego Eco utlyste en pannkakstävling så kände jag mig manad att bidra med just denna skapelse även om den inte direkt kvalar in som en ”tunn och frasig pannkaka”. Detta är snarare en version av den tjockare och lite fluffigare amerikanska pannkakan, i denna version ägg- och mjölkfri men med ett inslag av rågsurdeg. En himmelskt god pannkaka försiktigt smaksatt med kardemumma och självklart fläderblommor.

 Suddig pannkaka

Surdegspannkakor med flädersmak och hallongrädde

Eftersom receptet innehåller rågsurdeg gör du med fördel denna pannkaksmet på morgonen och steker sedan dina pannkakor när du kommer hem på eftermiddagen/kvällen. Alternativ förbereder du smeten på kvällen och avnjuter en härlig sommarmorgon med en lyxig pannkaksfrukost. Receptet räcker till 6 st pannkakor.

 • 1 dl aktiv rågsurdeg
 • 3 dl växtmjölk
 • 2 msk neutral olja
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1,5 msk socker
 • 4 stora klasar fläderblommor
 • 1 krm salt
 • 1 krm kardemumma
 • Eventuellt 1 tsk bakpulver om du vill ha riktigt fluffiga pannkakor
 • 1/2 förpackning vispbar växtgrädde
 • 125 gram färska hallon (ju mer desto bättre)

Blanda rågsurdeg, växtmjölk och olja i en bunke. Sikta därefter i vetemjöl, socker, salt, kardemumma och eventuellt bakpulvret. Blanda varsamt ihop smeten utan att röra runt alltför våldsamt, vänd hellre nere mjölet med en slickepott tills du fått en slät smet. Plasta in bunken och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.

Skölj fläderblommor noggrant och klipp av de grövsta gröna stjälkarna. I smeten river du ner klasarna i mindre bitar och vänder ner dem varsamt.

Vispa grädden tjock. Mot slutet häller du i hälften av de färska hallonen och vispar sedan klart grädden.

Värm en panna med margarin. Stek två pannkakor åt gången ca 10-12 cm i diameter. När du ser bubblor som spricker på ovansidan av pannkakan, då är de redo att vändas. Kika lite varsamt på undersidan om du känner dig osäker, de ska vara gyllenbruna. Snåla inte med margarinet om du vill ha riktigt fina och frasiga pannkakor. Låt pannkakorna svalna något innan servering. Lägg därefter upp på tallrik men en rejäl klick grädde och de färska hallonen som du har kvar (om du inte hunnit smygäta dem medan du stekte pannkakorna). Ät och njut!

Categories: Mat

10 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *