Surdegspannkakor med flädersmak och hallongrädde

Av alla ätbara blommor så är nog flädern min absoluta favorit. Även om fläderblomsäsongen lider mot sitt slut så går det att hitta träd med stora, vackra blomklasar vars doft inte går att beskriva ens med alla världens superlativ. Smaken, herre jösses, finns det något godare än fläder egentligen? Har svårt att tro det nämligen. När det står ”fläder” på en produkt, då dras jag dit likt getingar till jordgubbs- och hallonsaft en varm sensommardag.


Bland min barndoms vackraste stunder finns de utflykter jag och min familj gjorde till snåriga skogar och buskage, enbart med fläderblommans vackra anlete hägrande framför oss. Fläder i massor skulle det plockas. Och som vi plockade. Flera hinkar fulla. Tillräckligt för att hålla familjen Lundgrens fläderberoende stillat till nästa års flädersäsong. Och som vi nös i bilen, har aldrig sett maken till pollenmoln som när en skakar en stor fläderklase. Men allt gick såklart inte åt till att göra saft på. De ädlaste och finaste klasarna valdes varsamt ut för säsongens slutgiltiga belöning – fläderpannkakan!

Det är säkert 10 år sedan jag senast åt en fläderpannkaka. När Anna på bloggen Vego Eco utlyste en pannkakstävling så kände jag mig manad att bidra med just denna skapelse även om den inte direkt kvalar in som en ”tunn och frasig pannkaka”. Detta är snarare en version av den tjockare och lite fluffigare amerikanska pannkakan, i denna version ägg- och mjölkfri men med ett inslag av rågsurdeg. En himmelskt god pannkaka försiktigt smaksatt med kardemumma och självklart fläderblommor.

 Suddig pannkaka

Surdegspannkakor med flädersmak och hallongrädde

Eftersom receptet innehåller rågsurdeg gör du med fördel denna pannkaksmet på morgonen och steker sedan dina pannkakor när du kommer hem på eftermiddagen/kvällen. Alternativ förbereder du smeten på kvällen och avnjuter en härlig sommarmorgon med en lyxig pannkaksfrukost. Receptet räcker till 6 st pannkakor.

 • 1 dl aktiv rågsurdeg
 • 3 dl växtmjölk
 • 2 msk neutral olja
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1,5 msk socker
 • 4 stora klasar fläderblommor
 • 1 krm salt
 • 1 krm kardemumma
 • Eventuellt 1 tsk bakpulver om du vill ha riktigt fluffiga pannkakor
 • 1/2 förpackning vispbar växtgrädde
 • 125 gram färska hallon (ju mer desto bättre)

Blanda rågsurdeg, växtmjölk och olja i en bunke. Sikta därefter i vetemjöl, socker, salt, kardemumma och eventuellt bakpulvret. Blanda varsamt ihop smeten utan att röra runt alltför våldsamt, vänd hellre nere mjölet med en slickepott tills du fått en slät smet. Plasta in bunken och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.

Skölj fläderblommor noggrant och klipp av de grövsta gröna stjälkarna. I smeten river du ner klasarna i mindre bitar och vänder ner dem varsamt.

Vispa grädden tjock. Mot slutet häller du i hälften av de färska hallonen och vispar sedan klart grädden.

Värm en panna med margarin. Stek två pannkakor åt gången ca 10-12 cm i diameter. När du ser bubblor som spricker på ovansidan av pannkakan, då är de redo att vändas. Kika lite varsamt på undersidan om du känner dig osäker, de ska vara gyllenbruna. Snåla inte med margarinet om du vill ha riktigt fina och frasiga pannkakor. Låt pannkakorna svalna något innan servering. Lägg därefter upp på tallrik men en rejäl klick grädde och de färska hallonen som du har kvar (om du inte hunnit smygäta dem medan du stekte pannkakorna). Ät och njut!

10 Comments

 1. 2012/06/28
  Reply

  Wow, vilket fint inlägg! Låter supergott! Men… var får jag tag på fläder då…? :) Får ge mig ut på jakt nu antar jag.

  • 2012/06/28
   Reply

   Jag hade turen på min sida då jag hittade en buske på min innergård! Sök och du skall finna!

 2. Åh! Ser verkligen ljuvligt gott ut på alla sätt och vis. Fläder är en favorit för mig också. Tror du det funkar bra att använda en färdig rågsurdeg som man kan köpa i affären eller bör jag sätta en egen?

  • 2012/06/29
   Reply

   Hej!

   Om du menar den gula burken i butik så kommer det inte att fungera, det är nämligen inte alls surdeg i dem. Men har du något fint surdegsbageri i närheten så är de säkert snälla nog att dela med sig av surdegen. Alternativt gör du din egen, det är superenkelt. Kolla in paindemartin.blogspot.com där det finns en bra guide!

   Hedå!

 3. […] tidigare har jag uttryck min kompromisslösa kärlek för fläderblomman. Nu är det dags för fläderbäret. Har du tur så finns det fortfarande buskar vars sommarblommor […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *