Inlagd rödlök

Sommar i en burk

En mysig aktivitet att hålla på med dessa regniga sommardagar är att göra inläggningar. Ta tillvara på sommarens primörer i en sötsyrlig lag och krydda med örter eller varför inte lite chili för en mer ”smäll på käften”-upplevelse. Se till att du köper riktigt bra grönsaker, gärna nyskördade ekologiska sådana. Det är av min övertygelse att en maträtt kan lyftas både smakmässigt och visuellt med ett välplanerat tillbehör, där hittar du våra underskattade syrade grönsaker. En stekt korv, en skiva nybakat bröd, ketchup, senap och så inlagd rödlök – garanterat en smakupplevelse utöver det vanliga.

Jag valde att göra denna inläggning med rödlök då jag är barnsligt förtjust i Chez Madames motsvarighet. Den skarpa löken förvandlas här till en krispig sötsyrlig kontrast till den annars bitska löksmaken. Här vill jag uppmana dig att experimentera dig fram med dina favoritgrönsaker: rädisa, gurka, morot, zucchini, sparris, små söta körsbärstomater, sockerärtor m.m. är bara ett fåtal av alla de alternativ som kan låta sig spela huvudrollen i en inläggning. Se bara till att skiva grönsakerna i tunna skivor. Var inte rädd att krydda inläggningen, prova dig fram med olika örter, chili, pepparkorn, nejlika m.m. Inget är förbjudet, allt är tillåtet.

Grundrecept för lag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl 12% ättika (läs på förpackningen för att få rätt procenthalt)
  • Valfri grönsak (rödlök)
  • Valfri smaksättare (torkad chili och färsk krusbladig persilja)

Blanda vatten, strösocker och ättika. Rör ut tills sockret lösts upp. Jag använde mig av två stora rödlökar som jag skivade tunt. I en burk eller karaff, varva grönsak med smaksättare och häll sedan på lagen. Låt stå och dra i minst 6 timmar. Inläggningen håller i åtminstone 2 veckor i kylskåp.

Categories: Mat

7 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *