Den godaste krusbärspajen

Det verkar vara en hel del besökare som, i dessa sensommartider, hamnar på bloggen efter att ha googlat på vårt kära lilla underbara krusbär. Förra året gjorde jag någon typ av hybrid mellan paj och cobbler vilket resulterade i dessa små krusbärspajer. Denna gång blev det en fantastisk paj där krusbär möter mandelmassa och basilika. Smått galet eller genialiskt? Prova själv och avgör därefter.

Krusbärspaj med mandelmassa och basilika

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1 1/2 msk socker
  • 100 gram margarin
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk iskallt vatten

I en bunke nyper du ihop vetemjöl, salt och socker med margarinet. Du ska få en grovkornig sandliknande massa. I en liten skål blandar du vinäger och vatten. Häll i vinägervattnet pö om pö tills du får en pajdeg som håller ihop. Knåda den därefter ett par gånger. Dela i tre lika stora bollar och låt stå i kylen minst 30 min.

Sätt ugnen på 230 grader. Ta ut två degbollar, kavla ut dem tunt och klä två mindre pajformar (eller en lite större, tror de jag använde var 10 cm i diameter) med degen. Den överflödiga degen sparar du till momentet där du stansar ut pajlocket.

Förgrädda i ugnen i ca 10-15 min tills kanterna på pajdegen börjar bli gyllenbruna.

Pajinnehåll

  • En stor näve krusbär
  • Mandelmassa efter tycke och smak
  • 2 tsk potatismjöl
  • 2 tsk florsocker
  • Mandelspån
  • Några blad basilika

Riv mandelmassa och lägg det i botten på pajskalet. Ovanpå det lägger du dina krusbär och pudrar därefter över med potatismjöl och florsocker, 1 tsk per paj av potatismjöl och florsocker. Är det väldigt sura bär så dubblera mängden florsocker.

Nu till pajslocket, som består av 8 stycken utstansade (med hjälp av pepparkaksformar) blommor. Ta fram den tredje och sista degbollen som du har i kylen. Kavla ut och stansa ut totalt 16 blommor vilket räcker till två små pajer, använd den degen som blev över från pajbottnen om det börjar knipa. Lägg pajdegsblommorna runt pajen, låt dem gärna hänga ut över kanterna, och den sista blomman lägger du i mitten. Pudra därefter pajen med florsocker och garnera med mandelspån.

Grädda i ugnen i ytterligare 35-40 min på 220 grader tills pajen fått fin färg. Låt svalna 20 min innan du serverar med antingen grädde, vaniljsås eller glass och icke att förglömma, färsk B-A-S-I-L-I-K-A. Lovar att du inte kommer att ångra det. Riv över ett par basilikablad och låt smaklökarna få sig en rejäl omgång. Sött möter syrligt, krämig möter frasigt. Enkelt balanserat med hjälp av basilikans ljuva aromer. Sweet dreams are made of these…

This entry was posted in Bakverk, Pajer, Sött and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Den godaste krusbärspajen

  1. Ser väldigt gott och trevligt ut. Inte utan att jag önskar att jag hade en krusbärsbuske att skörda. Kanske någon i Jönköping som läser detta som kan tipsa om en buske i min närhet? :)

  2. Ullis says:

    Vilka fina små pajer! Vad duktig du är. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>