Mustig vallmokaka med smak av äpple och russin


Tänk dig följande scenario: det blåser och pissregnar ute, sommarsolen har sedan länge gått i ide, du kryper upp i soffan med filtar och kuddar, tänder värmeljus och en mysfaktor börjar infinna sig. Vad bättre då än att sätta sig med en varm kopp kaffe eller choklad, en bit kaka och en bra film? Inte mycket som slår det en höstig kväll änna. Denna mustiga vallmokaka med smak av äpple, kanel, kardemumma, muskot med ett täcke av pumpakärnor och mandelspån lär råda bot på (åtminstone för en kortare stund) en annalkande regnig och blåsig höst.

I receptet nedan använder jag en 15 cm springform, det blir en fin och hög kaka med en sådan form. Vill du göra samma recept för en större springform så får du höfta dig fram lite. Men en 40%-ig ökning av alla ingredienser ger en smet som volymmässigt funkar bra för en form på 21-22 cm.

Mustig vallmokaka med smak av äpple och russin

  • 2 dl sojamjölk
  • 2 tsk vinäger
  • 1 msk chiafrön
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl vallmofrön
  • 1/2 dl russin
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 dl neutral olja
  • 1/2 skivat äpple

Ställ ugnen på 200 grader. Blanda sojamjölk med vinäger och chiafrön, låt stå i några minuter. Blanda alla torra ingredienser (inte russinen) i en bunke, häll i mjölkblandningen och olja. Blanda. Rör sedan ner russinen. Häll upp i en bakform som du har brödat. Dekorera med dina skivade äpplen.

Strössel

  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 2 msk pumpakärnor
  • 2 msk mandelspån
  • Margarin

Mortla kardemumma, blanda med kanel och socker. Sprid ut ovanpå kakan tillsammans med pumpakärnor och mandelspån. Hyvla över margarin så att det täcker hela kakan.

Grädda i ugnen ca 60 min på knappt 200 grader tills dess att kakan är klar. Känn med en baksticka så att kakan är “torr” i mitten. Med litta grädde till så blir den helt fantastisk. Äts med fördel dagen efter, om du lyckas hålla dig så länge.

This entry was posted in Bakverk, Frukt, Kakor, Sött and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Mustig vallmokaka med smak av äpple och russin

  1. Marja says:

    Vilken spännande kaka och ingredienser! Låter väldigt gott :) Ser att du också använt dig av chaifrön!

  2. GUUUTT! vallmofrön och chiafrön i samma recept. Bra grej!

  3. Ser ju tokigt smarrig ut! Men du, vad är grejen med vinägern i sojamjölken? Har sett det i ett par av dina recept och undrat. Pliiis tell me!

    • Okaj, ja ska berätta för daj. Syran (vare sig det är vinäger eller citronsaft) har samma effekt på sojamjölk som på komjölk, dvs att mjölken börjar ysta. Den blir tjock och grynig och jag tycker att konsistensen på kakan blir fastare och bättre om en tillsätter syra till mjölken. Så enkelt är det. POSS!

  4. Pingback: En höstig äppeltårta | Gaashud.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>