Sommaren i sitti nittonhundranitti kommer du ihåg maj?

Med Malmöfestivalen bakom oss säger vi adjö till sommaren 2012 och välkomnar  hösten med stora armar. Ännu en vädermässigt typisk svensk sommar som bjudit på mer regn och moln än sol och bad. Jag minns somrarna som en liten glytt, då var loven evighetslånga och kvicksilvret plöjde sig över 25-gradersstrecket – varje dag. Så är det inte längre. Så kanske det inte var då heller, men det är så jag vill minnas min barndoms somrar. Men vem är jag att klaga? Årets sommar har infriat alla förväntningar jag haft på den. Resor, äventyr, gåshud, matfrossa, sockerchocker m.m. har avlöst varandra i ett rasande tempo under mina fyra semesterveckor.Vi hyrde en bil. Drog norrut längs E6:an och svängde av mot Väjern där det vankades namngivningsceremoni för lilla Ingrid och festligheter på jordstampat dansgolv i lador fyllda till bristningsgräns med kärlek i form dansande barn och vuxna. Därefter ut till Hunnebostrand för mer äventyr både till sjöss och på loppisar runt om i trakten. På väg söderut hann vi dessutom med ett besök hos ett morgonpiggt Lyckans Stenugnsbageri, vi lyckades till och med få dem att öppna dörrarna åt oss 1 tim innan utsatta öppettid. Varm i hjärtat fortsatte vi vår färd tillbaka till Malmö med nästa resmål i sikte, London!

Om någon skulle fråga mig var jag vill begravas när jag dör så skulle jag lätt svara ”På Whole Foods Market Union Square i New York!”. Okej, lite överdrivet men jag fullkomligt älskar Whole Foods. Här finns råvaror av hög kvalitet, det ser fräscht ut, brödet som bakas i butik är raka motsatsen mot ICAs bake off-bröd, veganutbudet är gigantiskt, pralinerna dignar framför ögonen. Det känns som att hoppa runt på fluffiga små rosa moln varje gång jag sätter foten innanför Whole Foods dörrar. Tack och lov har London välsignats med en alldeles förträfflig butik i Kensingtone Gardens. Vår andra frukost inmundigades här. Lösviktsmüsli, sojayoghurt, scones, bagels, praliner samt en och annan marshmallow slank ner. When in Rome liksom.


När vi planerade resan lät vi det finnas tid och utrymme för en dagstur till Brighton. Vi hade hört så mycket gott om denna lilla kustnära turistmagnet. Matmässigt hade vi bokat bord på semikända vegetariska restaurangen Terre a Terre, en upplevelse som sent ska glömmas enligt andra svenska veganbloggare. Visst var det gott, det är inte varje dag en kan äta veganskt på lyxrestaurang, men nådde det upp till förväntningarna? Nä, knappt. Drinkarna var fantastiska, foccacian likaså, surdegsbrödet var gammalt och torrt, maten sådär halvspännande (Elin körde på någon lyxig version av stekt ris, jag på en långbakad aubergineanrättning). Inga revolutionerande grejer. Inte på något sätt dåligt men inte heller spännande. Lite av ett antiklimax vill jag påstå. Men två tummar upp bara för konceptet. Vegorestauranger som vågar satsa på kvalitet och goda drycker växer inte på träd. Är det bara jag som saknar restaurangen Miso i Malmö? Dessförinnan hade vi hunnit med lunch på mysiga Wai Kika Moo Kau. En tofuwrap med jordnötsås ackompanjerad med spröda pommes för min del, en gigantisk burgare för Elin som va döhongri. Gnaaaaaam.

Okaj, sen åkte vi tillbaka till London och närmare bestämt till Chinatown för att äta igen. Ja inte direkt (hur glupsk tror du jag är egentligen?), men dagen därpå åt vi där. Dumplings med olika goda sovser: sojasovs, vinägersovs och chillisovs. Åh så gott det var. Vill ha igen. Och krysantemumté till det. Dööör bara jag tänker på det. Indiska Tayyabs nära multikulti-Brick Lane bjöd på mat av hög klass, typ tre miljarder gånger bättre än alla indiska restauranger i Malmö. Näst bästa indiska maten jag någonsin ätit fick jag på Tayyabs, men inget slår indierna i Thailand (förutom riktiga indier i Indien då kanske)! Och icke att förglömma den bästa matupplevelsen i London än så länge, helveganska restaurangen Manna Cuisine – hett tips på riktigt bra käk för den som vill kosta på sig god veganmat lagad på bra råvaror serverad av trevlig personal i restaurang med mysig inredning. Bananasplit till efterrätt på en lyxkrog, hallå!

Tredje äventyret vart den traditionella sommarvandringen, för det räknas väl som en tradition om en gör samma sak åtminstone två gånger? Denna gång blev det etapp nummer 7 på Skåneleden, dvs. sträckan mellan Osby och Glimåkra, mitt ute i hillbilly-land. Tältade gjorde vi vid fantastiska Eskilstorpasjön. Den urgulliga tanten och farbrorn uppe vid gården var vänliga nog att låta oss fylla på vattenflaskor och lånade ut åror till deras roddbåt. ”Bad från båt i grumlig sjö”, check! Av alla platser jag tältat på så är detta den absolut vackraste vyn att vakna upp till. Spegelblankt med undantag för fiskar som i jakt på insekter bryter vattenytan.


Destination för semesterns sista äventyr; Hallamölla Kvarn vid Österlens Christinehof Slott. Bad i fors vankades för de badsugna medresenärerna medan en nytatuerad Gåsapåg gladeligen fick ta hand om finaste staffordshire bullterriern Stella.


Just det, vi drog en sväng till Helsingör också. Turistade och sånt där du vet. Snacka hittepådanska. Söp och svinade runt. Nä, nu ljög jag lite. Men vi åt på restaurangen Malaysia i Helsingborg, veganska kycklingspett med jordnötsås och lis. Slorp! Nu va sommaren slut. Wääääääääääääää.

This entry was posted in Bröd, Drycker, London, Mat, Övrigt and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Sommaren i sitti nittonhundranitti kommer du ihåg maj?

  1. Vicken sommar du haft! Och jo, det finns fler som saknar the original Miso!

  2. s says:

    åh, manna cuisine!! längtar tillbaks.

  3. Lina says:

    Åh London! Vi tänkte åka dit ”snart” och köpa en spis till vårt stora hus. Sen jäklar blir det ett vegankök att räkna med:) Kul med massa tips därifrån. När köket är klar kommer vi bjuda på världens vräkigaste veganmiddag;) Då får ni skåningar pallra er till Herrljunga minsann!

    Tjo och wääääää för att sommaren redan är slut. Hann inte ens vara ute i den lilla sol som lyste….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>