Bibimbap

Wikipedia säger:

Bibimbap ( Bibimbab och Pibimbap]) är en koreanskmaträtt. Den görs på koreanskt ris tillsammans med stark chilisås, som blandas med olika sorters grönsaker, stekt ägg och kimchi. Ordet betyder blandat mål.

Rätten serveras som en skål av varmt vitt ris toppat med namul (sauterade och kryddade grönsaker), och gochujang (chilipeppar-pasta). Ett rått eller stekt ägg och skivat kött läggs ofta till. Ingredienserna blandas genomgående ihop precis före servering. Maträtten kan serveras både varm och kall.

Grönsaker som ofta används i bibimbap skivas till stavar (julienne), är gurka, zucchini, rättika, svamp, roten från blåklockan, och kim (sjögräs) såväl som spenat, sojabönsgroddar och gosari (ormbunksstammar). Tofu, antingen vanlig eller sauterad, eller ett blad från ett salladshuvud kan läggas till, eller kyckling eller skaldjur kan bytas ut mot nötkött.

Tänk på att om du gör din egen kimchi och inlagd rödlök så får du vara ute i väldigt god tid, upp till 4 dygn om du gör kimchi eller åtminstone 1 dygn om du gör din egen inlagda rödlök. Ok, nu vet vi vad det är. Let’s veganize it.

Recept (4 portioner)

  • Jasminris
  • Fast tofu
  • Färsk bladspenat
  • Valfri svamp (jag använde skogschampinjoner)
  • Kimchi
  • Inlagd rödlök
  • Chiliflakes
  • Sesamolja
  • Soja
  • Vinäger
  • Socker
  • Sambal Oelek (eller Gochujang om du kan få tag på det)
  • Salt

Börja med att koka ris beräknat för 4 personer enligt instruktioner på förpackningen

Tofu

  • I en stekpanna smular du ner 400 gram tofu och steker tills den får lite yta.
  • Tillsätt 2 matsked soja, 2 msk sesamolja, 2 tsk socker och en pressad vitlökslyfta modell lagom.
  • Fortsätt att steka ytterligare några minuter och lyft därefter över tofun i en skål.

Svamp

  • Skiva och stek 300 gram svamp i torr panna med lite salt tills svampen mjuknat, lyft därefter över i en skål.

Spenat

  • Stek 200 gram bladspenat hastigt i stekpannan med 1 tsk sesamolja, 1 tsk chiliflakes och en nypa salt. Spenaten kommer att tappa rejält i volym.

Inlagd rödlök

Kimchi

  • I detta recept använde jag två olika sorters kimchi från Primitiv Mat men du kan självklart göra din egen kimchi om du har tid och lust. Kimchi finner du i kyldisken i välsorterade matvarubutiker eller i hälsokostbutiker. Kan även ersättas med traditionell surkål som du pimpar med lite chili.

Chilisås

  • Blanda 2 msk Sambal Oelek, 1 msk sesamolja, 1 msk socker, 1 msk vatten, 1 msk sesamfrön, 1 tsk vinäger (jag använde risvinäger) och 1 tsk pressad vitlök.

I en botten av en skål lägger du nu en portion ris. Portionera därefter ut dina toppings ovanpå riset, dekorera med sesamfrön och servera med chilisåsen vid sidan av.

 

Categories: Asiatiskt, Mat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *