Pizza med karamelliserad lök, rostad svartrot och picklade senapsfrön

Här kommer årets godaste pizza, en vit sådan (dvs. utan tomatsås) med Oatly iMat Fraiche som bas, supergod karamelliserad lök, rostad svartrot, picklade senapsfrön, färsk salvia och oregano och flagad mandel. Detta är en pizza som retar alla dina smaklökar samtidigt som den bjuder på olika texturer och en supergod deg. Är det en pizza du ska prova att göra själv så är det denna. Det kan tyckas vara en hel drös med saker man måste göra men både pizzadeg, lök, svartrötter och picklade senapsfrön går bra att förbereda långt innan du ska baka av själva pizzan. Lika aktuell på årets julbord som på heta sommardagar ackompanjerad av en iskall öl.

Hemmapizza blir alltid som bäst med hjälp av en baksten men det funkar riktigt bra med en varm plåt i ugnen också.

Pizzadeg (2 pizzor)

  • 4 gram jäst (tänk storleken två gröna ärtor)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 3 och  1/3 dl vetemjöl special
  • 1 och 2/3 dl durumvete
  1. Läs upp jästen i vatten.
  2. Häll i salt, socker och olivolja och rör runt.
  3. Häll i vetemjölet, durumvete och blanda tills du får en deg som håller ihop.
  4. Låt degen vila 45 min.
  5. Dela degen i 2 bitar och forma till två runda bollar.
  6. Lägg på en lätt oljad tallrik och pensla lite olja ovanpå degbollarna.
  7. Plasta in och låt stå i kylen 8 tim.

Picklade senapsfrön

  • 2 msk ättika
  • 4 msk socker
  • 8 msk vatten
  • 3 msk senapsfrön
  1. Blanda ättika, socker och kokande vatten. Rör runt tills sockret löst upp sig och låt blandningen svalna.
  2. Häll i senapsfröna och låt stå i minst 6 tim i rumstemperatur.

Karamelliserad lök

  • 3 st normalstora gula lökar
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Stek på medelvärme med olivolja, salt och peppar ca 30-40 min.
  3. Rör runt då och då tills löken har blivit brun (karamelliserats) och fått en söt smak.

Rostad svartrot

  • 3 st svartrötter
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten.
  3. Dela i ca 2 cm tjocka skivor, skär gärna sneda skivor så får du lite längd på bitarna.
  4. Blanda runt med lite olivolja, salt och peppar.
  5. Rosta i ugnen ca 20 min, rör runt efter halva tiden.

Sätt ihop pizzan

  • Mjölkfri crème fraiche, t.ex. Oatly iMat Fraiche.
  • Parmesan, t.ex. Violifes eller Astrid & Apornas variant.
  • Färsk salvia
  • Färsk oregano
  • Flagad mandel
  1. 30 minuter innan du börjar med steg två sätter du ugnen på 275 grader med en plåt högt upp i ugnen.
  2. Ta fram pizzadegen ur kylen och lägg bollarna på rikligt mjölad yta, här använder jag durumvete.
  3. Sedan är det dags att baka ut pizzan, Martin Johansson har en superbra video som visar hur det kan gå till.
  4. När degen är utbakad brukar jag lägga den på ett bakplåtspapper.
  5. Börja med att bre på ett lager mjölkfri crème fraiche.
  6. Riv över parmesan.
  7. Med hjälp av en pizzaspade, skärbräda eller en bred tallrik låter du pizzan (inkl. bakplåtspapper) glida in på den heta plåten i ugnen. Grädda i ugn 3-4 minut tills att pizzan ser ungefär halvbakad ut. (Har du en baksten gräddar du givetvis pizzan på den istället).
  8. Ta ut pizzan och sprid därefter ut hälften av den karamelliserade löken och hälften av svartrötterna.
  9. Grädda ytterligare några minuter tills kanterna på pizzan blivit gyllenbruna.
  10. Ta ut pizzan och lägg på picklade senapsfrön, färsk salvia, färsk oregano, flagad mandel, några stänk olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  11. ÄT OCH NJUT!

 

Categories: Mat, Pizza

2 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *