Agaveglaserad svartrot med mandel, salvia och kavringsmul

Ibland krävs det så himla lite för att skapa något som verkligen skakar om smaklökarna. Detta är ett sådant exempel. Den gravt underskattade svartroten får här sällskap med krispiga kavringsmulor, nötiga toner av mandel, agavens sötma och den färska salvian som binder ihop alla dessa texturer och smaker. Grymt enkelt och hög avkastning vad gäller smaker. Receptet är tänkt som en förrätt eller som tillbehör, beräknat för 2-3 personer.

  • 3 st svartrötter
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 skiva kavring
  • 2 msk mandelspån
  • Färsk salvia
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  1. Skala svartroten under rinnande kallt vatten.
  2. Stek med en skvätt olivolja på medelvärme, salta och peppra.
  3. Stek tills svartrötterna är gyllenbruna och avsluta med stänka över agavesirapen.
  4. Ta av stekpannan från spisen och låt svartrötterna vila.
  5. I en annan stekpanna river du ner en skiva kavring (använd finaste sidan på rivjärnet).
  6. Stek smulorna på medelhög värme tills de blir krispiga.
  7. Skiva svartrötterna i mindre bitar och lägg upp på tallrik.
  8. Strössla över kavringsmulorna och mandelspån, riv några blad salvia ovanpå anrättningen.

Svartrot

Categories: Mat

1 comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *