Gästblogg: Fylld kikärtspizza med sesamkant

Då var det dags för ett nytt gästbloggsinlägg. Denna gången har jag äran att presentera Rebecka Nord, kreatören bakom instagramkontot Chlorophilled och det lilla kallköket Crude Cuisine, tillika matnörd, rawfoodkock och utbildad kallskänka. Tidigare kock och rawfood-kreatör på bl.a. Rawfoodbaren, Happy Green Chiang Mai och Open New Doors i Göteborg. Under våren kommer Rebecka att starta ett mindre kallkök med fokus på växtbaserat mathantverk, mest rawfood och matlagningskurser i Olskroken, Göteborg. Du når Rebecka på enklast via Facebook eller direkt via hennes hemsida.

I detta gästinlägg bjuder Rebecka på en supersmaskig kikärtspizza och glöm inte att följa hennes äventyr på olika sociala medier. Du finner ett axplock från Instagramkontot under receptet.

Pizzadeg

  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 msk chiafrön, malt till mjöl
  • 2,5 dl vatten
  • (Valfritt, 1 tsk olja för en saftigare deg.)
  1. Mixa mjöl, vatten och chiaafrön till en jämn smet och låt stå att svälla i minst 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på ca 225 grader och värm samtidigt upp plåten du ska grädda pizzan på.

Fyllning

Välj dina favoritgrönsaker och örter att fylla/ garnera pizzan med, jag använde det jag hade hemma för tillfället:

  • 1 tomat
  • 1 liten paprika
  • En handfull färska gröna bönor
  • 1 liten lök
  • Några kvistar färsk timjan.
  1. Smaka upp kikärtssmeten med salt, peppar, en skvätt citron, lite tamari och örtkryddor.
  2. Skär upp dina grönsaker och vänd ner dem i smeten, spara det du vill garnera pizzan med.
  3. Häll ut smeten på ett nonstick-papper till en önskad form, ca 2 cm tjockt.
  4. Garnera med de resterande uppskurna grönsakerna.
  5. Strössla gärna kanterna med svarta sesamfrön för extra god smak och en snygg effekt.
  6. Skjutsa över pizzan på den varma ugnsplåten.
  7. Grädda högt uppe i ugnen, ca 15- 20 minuter tills den fått en härligt gyllenbrun färg.
  8. Mixa ihop en enkel vitlökssås på en god tahini, vatten, lite citronjuice eller äppelcidervinäger, färsk vitlök eller vitlökspulver, ev. örtkryddor & B-jäst, salt och peppar efter smak.
  9. Ringla över pizzan, garnera med mer färska örter och hugg in.

 

(c) Rebecka Nord

12393596_1556083171380524_1978671579_nxxx 11371113_1657981797776969_827538084_nxxx 11326090_664611437007141_1451100736_nxxx 11205715_664253163706983_1852920673_n 11117174_662599767178528_2081421838_n 10727813_602100756561862_1433226375_n

Categories: Mat, Pizza, Raw food

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *