Vallmokaka med citron och rosmarin

Karolina Tegelaar har tagit fram ett grymt bra recept på en saftig och fluffig klassisk äppelkaka. Grunderna i hennes recept har jag använt till denna version där vallmofrön, citronskal och rosmarin får spela en central roll. All cred i världen till vår veganska bakqueen!
  • 100 g mjukt margarin
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl valfri rumsvarm vegetabilisk grädde (ej visp)
  • ½ dl majsstärkelse
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 3/4 dl svarta vallmofrön
  • Finrivet skal från en citron
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 2 tsk vatten
  • Eventuellt något färgämne
  • Riven kokos eller annat strössel
  1. Smörj och bröa en form på mellan 22-24 centimeter i diameter.
  2. Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen.
  3. Vispa margarin, strösocker och florsocker luftigt.
  4. Vispa ner den rumsvarma grädden, majsstärkelsen, vallmofröna, citronskalet och rosmarinen.
  5. Blanda bakpulver med vetemjölet och saltet i en liten bunke och rör sedan ner i smeten.
  6. Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad.
  7. Häll ner i formen.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar.
  9. Låt svalna helt.
  10. Blanda florsocker med vatten och häll därefter över glasyren kakan.
  11. Strössla över riven kokos.

P1020063

Categories: Bakverk, Kakor, Sött

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *