Vallmokaka med citron och rosmarin
Karolina Tegelaar har tagit fram ett grymt bra recept på en saftig och fluffig klassisk äppelkaka. Grunderna i hennes recept har jag använt till denna version där vallmofrön, citronskal och rosmarin får spela en central roll. All cred i världen till vår veganska bakqueen!
- 100 g mjukt margarin
- 1 ½ dl strösocker
- 1 dl florsocker
- 2 dl valfri rumsvarm vegetabilisk grädde (ej visp)
- ½ dl majsstärkelse
- 1 msk finhackad färsk rosmarin
- 3/4 dl svarta vallmofrön
- Finrivet skal från en citron
- 2 tsk bakpulver
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 1/4 dl florsocker
- 2 tsk vatten
- Eventuellt något färgämne
- Riven kokos eller annat strössel
- Smörj och bröa en form på mellan 22-24 centimeter i diameter.
- Värm ugnen till 200°C och ställ gallret i nedersta falsen.
- Vispa margarin, strösocker och florsocker luftigt.
- Vispa ner den rumsvarma grädden, majsstärkelsen, vallmofröna, citronskalet och rosmarinen.
- Blanda bakpulver med vetemjölet och saltet i en liten bunke och rör sedan ner i smeten.
- Överarbeta inte smeten utan rör bara snabbt ihop tills den är blandad.
- Häll ner i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i 45-55 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan när den är klar.
- Låt svalna helt.
- Blanda florsocker med vatten och häll därefter över glasyren kakan.
- Strössla över riven kokos.

Categories: Bakverk, Kakor, Sött
Kommentera