Inkokt rabarber med smuldeg och grädde

Nu har förvisso syrenerna redan blommat över men detta recept kan du även göra med fläderblommor eller flädersaft eller skippa blommorna helt och hållet och använd rosmarin eller timjan. Vad vi har gjort här är en sockerlag smaksatt med vanilj och syrener, fantastiskt goda smaker som gifter sig väl med rabarberns syra. Rabarbern ska bara koka med varsamt några minuter så att den inte mister sin form och spänst, det ska finnas lite tuggmotstånd kvar så var noga med att känna på konsistensen med en baksticka redan efter 4 minuter. Sesamfröna och farinsockret i smuldegen ger en helt ny dimension och knäckighet och nötighet till smuldegen.

Inkokt rabarber

 • 4 rabarberstänger
 • 1 vaniljstång
 • 2 dl strösocker
 • 2 dl vatten
 • 4 klasar fläderblommor eller syrén

Tvätta blommorna i vattenbad och ta bort tjockare kvistar. Tvätta och skala eventuellt rabarbern. Dela i centimetertjocka skivor. Halvera en vaniljstång och skrapa ur innehållet ner i en kastrull. Släng i vaniljstången också tillsammans med socker och vatten. Koka upp tills sockret löst upp sig. Blommorna kan du trycka ihop till en boll och lägga i en liten tesil som får bada i sockerlagen, på detta sätt slipper du försöka fiska upp enstaka blommor när rabarbern är klar. Dra ner värmen till medelvärme och låt rabarbern koka med i 4-5 minuter. Känn med en baksticka så att rabarbern är mjuk men fortfarande har lite motstånd.

Smuldeg

 • 75 gram margarin
 • 1 dl fullkornsmjöl
 • 1/2 dl farinsocker
 • 1 msk sesamfrön (använd gärna svarta)
 • 1 krm salt

Smält margarinet. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Slå över det smälta margarinet och blanda tills det blir en våt sandliknande konsistens. Stek i stekpannan på medelvärme tills smuldegen fått färg, var noga med att röra runt i stekpannan när den blivit varm så att all deg blir ”bakad” i pannan. Låt svalna.

Grädde

 • 1/2 paket vispbar växtgrädde (t.ex. Alpro sojavisp eller Carlshamn havrevisp)
 • 1-2 tsk florsocker
 • Eventuellt en skvätt punsch eller rom
 • Om du använder Alpros sojavisp så hjälper det väsentligt om du har några droppar citron- eller limesaft i, grädden tjocknar då direkt och blir riktigt fluffig

Vispa grädden tillsammans med socker och citronsaft tills den blir fluffig. Lägg upp rabarber och grädde på en tallrik. Slå på rejält med smuldeg och pynta med en bit av vaniljstången samt färska blommor.

Inkokt rabarber

 

Categories: Bakverk, Frukt, Kakor, Sött

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *