Tempehbao

Detta är en rätt som jag serverade 40 smakportioner av på Vegovision i Stockholm för några veckor sedan. Här kommer äntligen receptet. Vill du äta Sveriges godaste baos så ska du ta dig till Magasingatan i Göteborg där Jinx Foodtruck skyfflar ut baos i ett rasande tempo som kommer att kittla dina smaklökar rejält!

Som protein använder jag tempeh, dels för att jag anser att det är den produkt som är lättast att smaksätta men också för att det är en bortglömd liten pärla bland vegoprodukter. Kanske har det att göra med att det är en fermenterad produkt som inte många vet hur de ska handskas med. Att steka den straight outta the paket funkar liksom inte, men med en grym umamig marinad så lyfter den till oanade nivåer. Ett förslag på en marinad finner du nedanför.

Brödet kan du göra själv (exempel på recept) men jag köper dem färdigförpackade i min lokala asiatiska butik där de ligger i frysdisken. De är inte särskilt svåra att göra, men är du som jag, ständigt i tidsnöd så är detta en fullt godkänd genväg. Jag använder en ångare i bambu för att ”baka av” bröden. Det tar i runda slängar 6-8 minuter i ångaren från att de är frysta tills de är redo att fyllas med allehanda godsaker. Tänk på att lägga en bit bakplåtspapper under och mellan bröden när du ångar dem så slipper du att de klibbar fast.

Bao fylld med tempeh och andra godsaker

Receptet räcker till ca 10 st baos

  • 200 gram tempeh
  • 2 msk ljussoja
  • 1 msk rapsolja
  • 1/3 tsk liquid smoke
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1 tsk vatten

Skär ca 3 mm tunna skivor av tempehn. Låt marinera i en blandning av soja, rapsolja, rökarom, finhackad röd chili och en liten skvätt vatten. Ju längre du marinerar desto bättre resultat. Gör marinaden på kvällen innan du går och lägger dig så blir tempehn fin i tid till middagen dagen därpå. Stek tempehn gyllenbrun i neutral olja. Det går ganska snabbt så håll koll på pannan så att du inte bränner tempehn. Lägg tempehn åt sidan på en tallrik.

Förslag på fyllning

  • Sallad
  • Kimchi
  • Chilisås
  • Majonäs
  • Koriander
  • Salladslök
  • Jordnötter

Ånga bröden och fyll därefter med tempeh och allt gott du kan tänka dig. Tillbehören jag beskriver ovanför kombinerar både olika smaker, strukturer och texturer, det fullkomligt sprudlar av smakglädje!

baojinx

Categories: Asiatiskt, Mat

3 comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *